2012. március 12., hétfő

Tejfölös húsgombóc

Úgy nőttem fel, mint szerintem sokan kis hazánkban: üzemi koszton. Óvodai, iskolai étkezdékben, nem igazán változatos és nem is mindig finom ételekkel. Igazi dorbézolást jelentett gimiben, hogy a menza ebédje helyett a Tejbárban vettünk valami finomságot magunknak. Amikor dolgozni kezdtem nem volt túl sok választásom, be kellett fizetnem az iskola menzájára, ha nem akartam éhen veszni reggeltől estig. És itt történt a csoda! Nem ízetlen ebédek vártak, hanem igazi ételek. Semmi por leves, semmi műanyag. Egy tehetséges, fiatal séf vette át a konyhát és nagyon jó dolgokat alkotott. Különösen nagy kedvencünk volt a gyerekekkel a tejfölös húsgombóc. Mivel a receptet nem tudtam megszerezni, nekiláttam pár éve kikísérletezni az ízeket. Hát mondanom sem kell, hogy nem találtam el tökéletesen, de az ízvilága hasonlatos lett. Az itteni alapanyagok és némi hazai összetevő egy csodásan selymes, krémes, szaftos, puha gombócokat eredményeznek. És nem is túl macerás elkészíteni az eredmény tekintetében, mert a siker garantált!


Hozzávalók:

Alaplé:
1 nagy fej hagyma
2 ek olaj
1 ek gulyáskrém
1 tk Pirosarany
1 tk őrölt pirospaprika
       só
       bors

Gombócok:
1 kg darált hús (legjobb 1/2-1/2 sertés és marha)
1/2 csésze rizs
       só
       bors


Sűrítés:
2dl tejföl
1 csapott ek étkezési keményítő

Az egész étel lényege az alap főzőlében rejlik. A hagymát felkockázzuk és egy nagy lábasban (kb. 5 l) az olajon kissé üvegesre pároljuk. Nem szabad megpirítani, mert most nem a hagymaízre, hanem a hagyma sűrítő tulajdonságára lesz szükségünk. Kicsit sózzuk, rátesszük a gulyáskrémet, Pirosaranyat, pirospaprikát és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Gyorsan kell dolgoznunk, nehogy a paprika megégjen és keserű legyen az alaplé. Ezután fedő alatt fél óráig lassú tűzön pároljuk. Néha a vizet pótoljuk.
Míg az alaplé fő, elkészítjük a gombócokat. a darált húsra rászórjuk a rizst, sózzuk, kicsit borsozzuk és alaposan összedolgozzuk. Ezután egyforma nagyságú gombócokat formázunk. a legegyszerűbb egy fagylaltos kanál segítségével.
Ha a hagymánk már alaposan szétfőtt, egy merülő mixerrel pürésítjük az alaplevet, felöntjük vízzel, hogy ne legyen sűrű, sózzuk, és beletesszük a gombócokat. Annyi vizet adunk még hozzá, hogy szinte ellepje a gombócokat. Lassú tűzön puhára főzzük a gombócokat. Amikor már nem olyan nehezek és laza szerkezetűek, késznek nyilvánítjuk.
A tejfölt elkeverjük a keményítővel és vékony sugárban a gombócokhoz csorgatjuk. A lábast forgatva, nehogy a gombócok összetörjenek, elkeverjük a tejfölt a szószban, majd egyet forralunk rajta.
Krumplipürével tálalva a legfinomabb.


JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése