2012. március 23., péntek

Tejbegríz

Szerintem most mindenki felkapja a fejét: Tessék? Tejbegrí-í-íz??? És hülyének fog nézni: Ezt meg minek leírni, ez alaprecept! De nem bánom, bevállalom! Ugyanis ez nem a hagyományos tejbegríz, Anyukám kicsit felturbózott és nagyon tuti receptje. Ami alapján, ha elkészítem a bébipapit, még a fiam is megeszi, pedig azon kevés gyerek közé tartozik, aki nem szereti a banánt és a tejbegrízt. S hogy mi benne a pláne? A tojás!


Mivel nem szoktam mérni, amikor ezt az ételt készítem, meg amúgy sem, hát most megpróbálok körülbelüli adatokat megadni. Aztán mindenki variálhatja kedvére a dolgot. S hogy mi sül, azaz fő ki belőle? Az már csak a kreativitáson múlik. Ja, és igen, ez egy tipikus gyerekágyas, kórházba vivős kaja, ami a családban már-már hagyomány, ha kisbaba születik. Anyukám mindig ezt főzi. :-))

Hozzávalók:

130 g búzadara (Weichweizengriess)
    1 l tej
    3 db tojás
    4 ek cukor
    1 csipet só

Tejet a sóval és 1 ek. cukorral felforraljuk. Ez idő alatt a tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat kikeverjük 1 ek. cukorral, a fehérjéket pedig a maradék 2 ek. cukorral kemény habbá verjük. Amikor e tej forr, hozzáadjuk a búzadarát és összefőzzük, majd beleöntjük a kikevert tojássárgákat. Ezután lehúzzuk a tűzről és beleforgatjuk finoman a tojásfehérjéket. Kicsit visszatesszük a tűzre és óvatosan forgatva a habot picit megfőzzük. Ez csak pár pillanat. Villanytűzhelynél elég a maradékhőt használni. Ha kell még utánaízesítünk cukorral. Klasszikusan fahéjjal vagy kakaóporral, esetleg alternatívaként lekvárral is tálalhatjuk.

JÓ ÉTVÁGYAT!

6 megjegyzés:

  1. Ez teljesen olyan, mint a princesse puding, a fiam iskolai szakácskönyvében van egy recept és egyszer ki is próbáltuk, nagyon finom:)

    VálaszTörlés
  2. Hát ez vicces! :-)) Nálunk nagy kedvenc és nem is annyira macerás kaja. És igen, hidegen is nagyon finom, könnyű, akár 1 puding, főleg forró cseresznyés öntettel. Örülök, hogy Nektek is ízlett.

    VálaszTörlés
  3. De szeretjük!Mi szoktuk enni szeder, áfonya, ribizli lekvárral.Úgy is nagyon finom.El tudnám képzelni karamellel is.
    Facebookon megírtam az email címet!:)

    Szeretnélek játékra hívni a Kutya és Konyha blog írójához.
    http://kutyaeskonyha.blogspot.com/
    Az Online Vacsoracsata folytatódik.:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek örülök! Akkor még sem volt olyan hülye ötlet, hogy feltettem! ;-))

      Törlés
  4. Kedves Gionetta!
    Köszönöm, hogy neveztetek a játékba! Kérlek jelentkezésed tedd meg a főoldalon valamelyik frissebb bejegyzésnél, hogy biztos legyen, mert ahová írtál az az előző fordulóhoz szólt, s akkor ott már láthatod a csapattársaid! Nagyon köszönöm! Nemsokára megvan a létszám, Húsvét után indul a játék! :)))
    Ja, a tejbegrízt nagyon-nagyon szeretjük! Folyósan, ahogy a menzán adták :)))
    Üdv, Kutya és Konyha

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rohanok, nehogy kimaradjak. Ma ugyanis lefőztem a versenyprogramot! Annyira tetszett az 5let, amikor Nelli említette.

      Törlés